Setkávání předškolních dětí a seniorů - společné programy v mateřské škole - Pavlíčková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem bakalářské práce je reflektování pozitivních důvodů pro setkávání předškolních dětí a seniorů na půdě mateřské školy. Teoretická část obsahuje kapitoly týkající se sociálních potřeb dětí a seniorů z hlediska psychologie, dále kapitoly o mezigeneračním setkávání v historii a dnes napříč různými kulturami. Okrajově je zmíněna současná dětská literatura zabývající se mezigeneračním setkáváním. Praktická část přináší popis konkrétních projektů, kdy se setkávaly děti a senioři na půdě mateřské školy, dále rozhovory se zúčastněnými. Detailnější vhled je věnován projektu "Čtecí babička". Cílem bakalářské práce je nastínit důležitost mezigeneračního setkávání v dnešní době.
Young Learners and Senior Citizens - Joint Programmes in Early Education
Keywords: Předškolní věk; senioři; mezigenerační programy; čtení v mateřské škole; preschool age; senior citizens; intergenerational programs; reading in early education