Dálkové monitorování kardiologických implantabilních elektronických přístrojů – praktický přehled současné problematiky - Šafaříková, Iva; null, null; Hájek, Přemysl; Bulava, Alan (Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2020)
Současné typy kardiologických implantabilních elektronických přístrojů, tj. jak kardiostimulátorů, tak i kardioverterů-defibrilátorů umožňují lékařům optimalizovat péči o pacienty, kteří jsou jejich nositeli. Počet pacientů s těmito přístroji v posledních letech stále narůstá, což vyvolává potřebu bezpečné, rychlé a efektivnější následné ambulantní péče. S rozvojem moderních komunikačních technologií přišla do běžné klinické praxe možnost dálkového sledování kardiologických implantátů. Autoři v narativním přehledovém článku shrnují základní typy kardiologických implantabilních přístrojů, typy dálkových přenosů a monitorace, v současné době dostupné systémy pro dálkovou monitoraci a jejich klinický dopad.
Remote monitoring of cardiac implantable electronic devices – practical review of the current issues
Keywords: Implantabilní kardioverter-defibrilátor; kardiostimulátor; dálková monitorace; telemedicína; Implantable cardioverter-defibrillator; pacemaker; remote monitoring; telemedicine