Školní prostředí jako důležitý faktor pro posílení resilience dítěte. - Šicnerová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá resiliencí žáků ve školním prostředí. Práce je koncipovaná jako teoreticko-empirická. V teoretické části je popsána problematika resilience, přičemž důraz je kladen na nejvýznamnější koncepce resilience a na resilienci dětí a dospívajících. V této souvislosti jsou zmíněna vývojová specifika žáků staršího školního věku. Opomenuto není téma stresu, nejvíce pozornosti je věnováno školním stresorům. Výzkumná část práce navazuje na část teoretickou. Za pomoci kombinace metody rozhovoru a dotazníkového šetření bylo zjišťováno, jakým způsobem ovlivňuje resilience žáka jeho úspěšnost ve škole. Dále byla v této části práce věnována pozornost tomu, jak na problematiku resilience nahlíží učitelé. V neposlední řadě byly zmapovány největší školní stresory žáků.
The school environment as an important factor in reinforcing a child's resilience.
Keywords: resilience; stres; školní stresory; coping; žák; resilience; stress; school stressors; coping; pupil