Vybrané důležité druhy čeledi Cactaceae pod ochranou CITES - Bublík, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Kaktusy, které obsahují psychotropní látky jsou využívány domorodými obyvateli při různých obřadech . Jejich atraktivnost, ale vede k jejich sběru a zničení původních přírodních stanovišť a ke ztrátě některých druhů. Z výsledku vyplývá, že za období let 1975-2012 dovoz živých exemplářů a semen mírně klesá. Zatímco export živých exemplářů a semen ve stejném období roste. V České republice vývoz, který je 40x intenzivnější než dovoz. Vývoz semen z ČR nebyl vyhodnocen kvůli nízkému počtu druhů. Cílem práce bylo rešeršní zpracování údajů o výskytu a vývoji početnosti populací vybraných druhů rostlin. Zpracování dat z databází. Diskuze o vlivu obchodu na stav populací. Výhled do budoucnosti.
Selected important species of the family Cactaceae under the protection of CITES
Keywords: psychotropní látky; CITES; Lophophora williamsi; zákon; kaktus; obchod; psychotropic substances; CITES; Lophophora williamsi; law; cacti; trade