Sledování kontaminace Bezdrevského potoka polychlorovanými bifenyly - Let, Marek (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce bylo ověřit potencionální vliv starých zátěží polychlorovaných bifenylů (PCB) na jejich výskyt v povodí Bezdrevského potoka. Odpady s obsahem PCB byly nelegálně skladovány v areálu bývalého agrochemického podniku (ACHP) v obci Lhenice. Odběr vzorků z 6 vybraných lokalit byl proveden pomocí pasivních vzorkovačů vody SPMD, jejichž vypovídající hodnota je lepší oproti běžným bodovým odběrům. Pasivní vzorkovače byly na jednotlivých lokalitách exponovány přibližně 18 dní v červnu 2017, poté byla v Laboratoři environmentální chemie a biochemie FROV provedena jejich extrakce s následným čištěním a přípravou extraktů pro analýzu na plynovém chromatografu s tandemovým hmotnostním spektrometrem (GC-MS/MS). Získané údaje o množství PCB ve vzorcích byly přepočteny na koncentraci ve vodě. Stanovena byla koncentrace 7 indikátorových PCB kongenerů: PCB 28 + 31, PCB 52, PCB 101, PCB 118, PCB 138, PCB 153 a PCB 180. Tyto kongenery jsou typické pro technické směsi PCB vyráběné a používané v minulosti v Československu. Z jejich relativního zastoupení byly odhadnuty původ a stáří kontaminace. Jejich celková suma indikovala výrazné překročení limitů pouze v první lokalitě, v nádrži v areálu skládky, kde byla zjištěna koncentrace sumy 7 indikátorových PCB 100 ng.l-1. Na ostatních lokalitách koncentrace splňovala předepsané limity a pohybovala se v setinách až desetinách ng.l-1. V porovnání se staršími údaji, získanými od zastupitelstva obce Lhenice se koncentrace PCB v první lokalitě výrazně nezměnila, zatímco koncentrace PCB níže po proudu na druhé lokalitě je v současné době podle našich výsledků nižší. Data byla srovnána s nejnovějšími údaji o koncentraci PCB na vybraných lokalitách v ČR, které byly získány od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Z naměřených údajů lze konstatovat, že povodí Bezdrevského potoka a jeho rybniční soustavy není v současné době významně zatíženo PCB. Pouze dvě lokality v blízkosti zdroje znečištění jsou koncentračně srovnatelné se znečištěnými lokalitami v ČR, které jsou zatíženy dlouholetou průmyslovou činností.
Monitoring of polychlorinated biphenyls contamination in Bezdrevsky stream
Keywords: Polychlorované bifenyly (PCB); pasivní vzorkovače SPMD; kongenery; koncentrace; Bezdrevský potok; Polychlorinated biphenyls (PCBs); passive samplers SPMD; congeners; concentration; Bezdrevsky stream