Význam odrůdy v utváření produkčních parametrů konzumních brambor (Solanum tuberosum L.) - Šplíchal, Jonáš (Jihočeská univerzita, 2023)
V teoretické části bakalářské práce byla pozornost věnována popisu bramboru hlíz-natého, morfologické charakteristiky bramboru, ale i rozdělení odrůd dle délky ve-getační doby a dle varného typu. V následujících kapitolách byly definovány pěsti-telské zásady a podmínky produkce brambor, obsahové látky v hlízách brambor a možnosti jejich ovlivnění pěstitelskou technologií i šlechtěním. Neméně významný je i kapitola věnující se odrůdové variabilitě produkčních a obsahových parametrů hlíz bramboru, neboť praktická část bakalářské práce se věnovala tomuto tématu. Na stanovišti Lukavec (620 m. n. m.) byl za tímto účelem založen maloparcelový pokus s konzumními odrůdami Adéla, Antonia, Rosara, kde byly sledovány výno-sové parametry (celkový výnos, podíl hlíz nad 35 mm) a vybrané obsahové charak-teristiky (obsah škrobu a sušiny). Největší obsah škrobu a sušiny měla odrůda Rosa-ra.
The importance of the variety in the formation of production parameters of ware potatoes (Solanum tuberosum L.)
Keywords: Brambor hlíznatý; škrob; sušina; odrůda; pěstování brambor; Tuber potato; starch; dry matter; variety; potato cultivation