Aromamasáže v období těhotenství - vliv na zlepšení psychické vyrovnanosti těhotných žen - Pešková, Eva (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce je zaměřena na působení aplikace aromamasáží u těhotných žen. Působení aromamasáží na zlepšení psychické vyrovnanosti těhotných žen.Teoretická část práce je zaměřena na problematiku fyziologického těhotenství, masáží obecně a aromamasáží. Praktická část popisuje průběh celého výzkumu, při kterém byly použity výzkumné metody: řízený rozhovor a POMS dotazníky. Bylo dotazováno 12 poprvé těhotných žen, které odpovídaly na 10 otázek řízeného rozhovoru a vyplnily dotazníky POMS A,B před a po aplikaci aromamasáží ve 14, 24, a 34 týdnu těhotenství. Výsledky práce potvrzují odborné otázky, které byly stanoveny. Cíl práce: Zjistit, zda aplikace aromamasáží má vliv na zlepšení psychické vyrovnanosti těhotných žen, byl splněn.
Aroma massage during pregnancy - effect on the psychological balance of pregnant women
Keywords: aromamasáže; aromaterapie; masáže; psychika; těhotenství; zdraví; žena; aromamasáže; aromaterapie; masáže; psychika; těhotenství; zdraví; žena