Náklady a změna objemu výroby - Horejšová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá vztahem nákladů a objemu výroby. Na úvod je charakterizován vybraný podnik z jihočeského kraje a to z hlediska výsledku hospodaření, počtu zaměstanců a velikosti aktiv. Dále je znázorněn vývoj nákladů, výnosů a výsledku hospodaření. Jsou zde také počítány ukazatele, které hovoří o efektivnosti nákladů v podniku. Například provozní páka, bod zvratu, ukazatelé rentability, ukazatel nákladovosti. Z výpočtů je zřejmé, že nejlepších výsledků dosáhl podnik v roce 2007, naopak nejhůře na tom podnik byl v roce 2008.
Costs and change of production volume
Keywords: provozní páka; bod zvratu; výnosy; objem výroby; nákladovost; operational lever; break-even point; costs; revenues; production volume; costs ratio