Kvantifikace základních a speciálních ošetřovatelských výkonů na standardních jednotkách dětského oddělení - Sorokanets, Viktorie (Jihočeská univerzita, 2012)
Abstrakt Kvantifikace základních a speciálních ošetřovatelských výkonů na standardních jednotkách dětského oddělení Tato práce se skládá ze dvou části, z teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá historii pediatrie, vzděláním a kompetencema dětských sester, dnešní pediatrickou péči a spektrem poskytovaných služeb. Dále je zde zvlášť popsaná základní a speciální ošetřovatelská péče. Vzhledem k omezenému rozsahu bakalářské práce, pozornost byla věnována stěžejním činnostem dětských sester. V rámci první části výzkumného šetření jsme si stanovili dva cíle a pět hypotéz. Cílem práce bylo provést inventarizaci základní a speciální ošetřovatelské péče na standardních jednotkách dětského oddělení. Dále jsme vytyčili tyto hypotézy: H1: Nejčastěji prováděným základním ošetřovatelským výkonem je péče o osobní hygienu pacienta. H2: Nejčastěji prováděným speciálním ošetřovatelským výkonem v kategorii ?Podávání léků? je podávání léků per os. H3: Nejčastěji prováděným speciálním ošetřovatelským výkonem v kategorii ?Sledování? je sledování tělesné teploty. H4: Nejčastěji prováděným speciálním ošetřovatelským výkonem v kategorii ?Speciální a diagnosticko terapeutické výkony? jsou odběry biologického materiálu. H5: Nejčastěji prováděným speciálním ošetřovatelským výkonem v kategorii ?Jiné činnosti ve vztahu k pacientovi? je příjem pacienta. Výzkumné šetření probíhalo kvantitativní formou. Výzkumný soubor tvořilo 49 sester standardních dětských oddělení pěti vybraných nemocnic a to v Nemocnici České Budějovice, a.s., Nemocnici Prachatice, a.s., Nemocnici Strakonice, a.s., Nemocnici Písek a.s., Nemocnici Český Krumlov, a.s. Druhá část výzkumného šetření bylo vyhodnocení vybraných ošetřovatelských výkonů. Ze základní ošetřovatelské péče se jednalo o přípravu jídla, krmení a přebalování dítěte. Ze speciální ošetřovatelské péče podávání léků per os, per rectum, dále aplikace injenkcí i.v., infuze a její sledování, asistence při vyšetření, odběr krve a stolice, účast na vizitě a předávání pacienta. Každý výkon byl naměřen 10krát a dále výsledek byl sečten a vydělen jejich počtem, tak jsme určili průměrnou hodnotu. Hypotézy byly testovány pomocí Kruskal ? Wallis testu, kde jsme stanovili hodnotu mean rank (průměrné pořadí) a na jejíž základě jsme potvrdili či nepotvrdili stanovené hypotézy. V oblasti základní ošetřovatelské péče, kde jsme porovnávali tři kategorie, nejvyšší hodnota (463,68) nám vyšla u péče o výživu. První hypotézy jsme tedy nepotvrdili. Dále v oblasti speciální ošetřovatelské péče v kategorii ?Podání léků? nejvyšší hodnota (403,07) byla u připravy léků a podání per os. Hypotézu jsme znovu nepotvrdili. V kategorii ?Sledování? jsme hypotézu potvrdili, protože nejvyšší hodnota (539) se objevila u sledování tělesné teploty. Následuji ?Speciální a diagnosticko ? terapeutické výkony?, kde jsme opět hypotézu nepotvrdili, protože nejčastějším výkonem je příprava dítěte na vyšetření (662,21). Na základě výpočtu řádného aritmetického průmeru v poslední kategorii ?Jiné činnosti ve vztahu k pacientovi?, kdy nejvyšší hodnota (8,09) nám vyšla u vyplňování ošetřovatelských diagnóz, jsme hypotézu rovněž nepotvrdili. Výsledky pozorovací části sloužili pro vytvoření pracovní verze počítačového programu, jehož cílem bude vyhodnocení minutové ošetřovatelské zátěže u sledovaného počtu pacientů. Tento program je předpřipravený pro další rozpracování.
Quantification of Basic and Special Nursing Performance on Standard Units of the Children's Department
Keywords: Dětské oddělení; Kvantifikace ošetřovatelské péče; Speciální ošetřovatelská péče; Základní ošetřovatelské péče; Children's department; Quantification of nursing care; Special nursing care; Basic nursing care