Gliding Arc - Kala, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce je působením plazmatu dosáhnout zvýšení povrchového napětí polyethylenu. Pro tuto povrchovou úpravu byl zvolen gliding arc. V teoretické části práce je uveden přehled elektrických výbojů, jejich klasikace, vlastnosti a aplikace v technické praxi. Je vysvětlen vliv povrchového napětí na povrchové úpravy materiálů. V praktické části práce je vysvětlen experiment, je popsána analýza trysky prováděná před vlastním experimentem a jsou uvedeny výsledky experimentu.
Gliding Arc
Keywords: výboj; plazma; gliding arc; povrchové napětí; úprava povrchu; discharge; plasma; gliding arc; surface tension; surface modication