Nabídka volnočasových aktivit pro děti s disabilitou v okrese České Budějovice - Ihnatoliová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je zmapování center nabízajících volnočasové pohybové aktivity pro děti ve věkovém rozmezí 815 let s disabilitou mentální a tělesnou v okrese České Budějovice. Výzkum se týká organizací a center, jež jsou určeny primárně pro děti intaktní, a mým cílem bude zjistit, zda se mohou do těchto aktivit integrovat děti s disabilitou. Ve své teoretické rovině se práce zabývá tematikou mentální a tělesné disability. Součástí teoretické části je také popis okresu České Budějovice a vymezení pojmu volnočasová pohybová aktivita. Druhá - praktická - část bakalářské práce se zabývá výzkumným šetřením v okrese České Budějovice. Pro výzkum bylo využito anketního šetření, které mělo za úkol zmapovat nabídku volnočasových pohybových aktivit v okrese České Budějovice umožňující zapojení i dětí s disabilitou mentální a tělesnou ve věku 8-15 let. Do anketního šetření se zapojilo 26 trenéru, 15 ředitelů organizací a sportovišť, 30 rodičů dětí s disabilitou a 40 intaktních dětí. V rámci výsledků z výzkumného šetření byly všechny výzkumné předpoklady potvrzeny.
Offer of leisure-time physical activities for children with disability in the district of Czech Budweis
Keywords: dítě s disabilitou; mentální disabilita; tělesná disabilita; volnočasová pohybová aktivita; pohybová aktivita; zdraví; okres České Budějovice; children with disability; mental disability; physical disability; leisuer-time physical activity; physical activity; health; district Czech Budweis