Cizí slova ve sportovní publicistice - Lis, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce na téma Cizí slova ve sportovní publicistice je složena z části praktické a teoretické. Teoretická část se zabývá charakteristikou publicistického stylu se zaměřením na publicistiku sportovní. Dále se věnuje procesu přejímání cizích slov do české slovní zásoby a v neposlední řadě představuje použité prameny a znázorňuje jejich vývoj až do současnosti. Praktická část vychází z analýzy jazykového materiálu mluvené a tištěné sportovní publicistiky. Uvádí příklady často používaných cizích slov v české sportovní publicistice, porovnává předválečné sportovní periodikum se současným specializovaným deníkem a osvětluje názory profesionálů na přejímání cizích slov do oblasti sportovní publicistiky.
Foreign words in the sport journalism
Keywords: přejímání cizích slov; česká slovní zásoba; sportovní publicistika; publicistický styl; mluvená sportovní publicistika; psaná sportovní publicistika; taking-over foreign words; Czech lexicon; sports publicism; sports journalism; publicistic diction; spoken sports publicism; written sports publicism