Hospodaření městských lesů - Pavlíček, Petr (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce bylo zhodnocení hospodaření společnosti SML Jihlava pomocí analýzy poměrových ukazatelů, která zahrnuje ukazatele rentability, aktivity, zadluženosti a likvidity. Práce je rozdělena na dvě hlavní části: teoretická a praktická část. Teoretická část se zabývá specifikami, financováním a možnostmi finanční analýzy městských lesů. V praktické části byla nejprve provedena finanční analýza pro vybraný podnik. Následně byly sestaveny průměrné hodnoty rozvah a výkazů zisku a ztráty z 5 vybraných konkurenčních podniků, ze kterých byla provedena finanční analýza. V další části jsou dosažené výsledky porovnávány. Při srovnávání vypočtených ukazatelů dosahuje SML Jihlava mnohem lepších výsledků než konkurenční podniky a to především v rentabilitě. Závěrem BP byla posouzena finanční situace společnosti na základě získaných dat.
Management of urban forests
Keywords: Poměrové ukazatele; městské lesy; rentabilita; Financial ratios; urban forests; profitability