Možnosti kompenzace svalových dysbalancí způsobených jízdou na koni u hobby jezdců - Vydláková, Klára (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi ovlivnění svalových dysbalancí vyskytujících se u hobby jezdců na koni. Cílem této bakalářské práce bylo shrnout a popsat nejčastější svalové dysbalance, které se u jezdců na koni vyskytují a také navrhnout možné ovlivnění těchto dysbalancí. Těchto dvou cílů bylo dosaženo v teoretické části bakalářské práce. Třetím a čtvrtým cílem bylo navrhnout vhodnou cvičební jednotku a zároveň zhodnotit její efekt. Tento cíl se již týká praktické části této bakalářské práce, vlastního výzkumu. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou část a praktický výzkum. V teoretické části jsou shrnuty poznatky o svalových dysbalancích, jezdeckém sedu, jeho chybách a kompenzačním cvičení. Praktická část je věnována popisu výzkumu, který byl prováděn. Součástí je i vlastní cvičební jednotka sestavená z popsaných metod. Samotný výzkum byl prováděn formou kvalitativního výzkumu a účastnily se ho celkem 4 probandi. Všichni tito probandi podepsali informovaný souhlas s provedením výzkumu, který je k nahlédnutí u autora práce, stejně jako souhlas jezdeckého klubu, ve kterém probandi jezdí na koni. Výzkum začíná dotazníkovým a vstupním vyšetřením, které mělo pomoci určit svalové dysbalance, které se u jezdců vyskytují. Na základě těchto vyšetření pak byla navržena vhodná cvičební jednotka a dále sledován její efekt. Cvičební jednotky byly ve skutečnosti navrženy dvě. Hlavní cvičební jednotka byla určena pro cvičení na doma, které probandi prováděli minimálně 4x v týdnu. Vedlejší cvičební jednotka byla zaměřena přímo na dobu před a po jízdě na koni. Navržená cvičební jednotka se skládá z celkem 12 cviků, které se zaměřují především na aktivaci HSSP, protažení zkrácených svalů a posílení svalů oslabených. Výzkum trval dva měsíce, během této doby probandi podstoupili celkem 4 kontroly cvičební jednotky. V závěru bakalářské práce a v diskuzi jsou shrnuty všechny poznatky, které byly zjištěny prostřednictvím této bakalářské práce. Práce může být užitečná jako zdroj informací pro všechny hobby jezdce i fyzioterapeuty, kteří se setkávají s touto problematikou.
Options for compensating for muscle imbalances caused by riding in hobby riders
Keywords: fyzioterapie; jízda na koni; jezdecký sed; kompenzační cvičení; svalové dysbalance; hluboký stabilizační systém páteře; physiotherapy; riding; riding seat; compensatory exercises; muscle imbalances; deep spinal stabilization system