Trestněprávní aspekty daňové optimalizace právnických osob - Novák, Adam (Jihočeská univerzita, 2021)
Hlavním cílem této práce je analyzovat možnosti daňové optimalizace a její případné trestněprávní aspekty. Úvodem se práce zabývá popisem nejčastějších způsobů daňové optimalizace u právnických osob vedoucích podvojné účetnictví, a to zejména ve vztahu k zákonu č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. Dále je nastíněn přesah daňové optimalizace do trestního práva, a to zejména zákon č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, který v roce 2014 doznal nemalých změn. Výzkum probíhal formou dotazníkového šetření doplněného o řízený rozhovor a kladl si za cíl zjistit zejména nejčastěji užívané způsoby daňové optimalizace v praxi a povědomí respondentů o případné trestnosti překročení zákonných náležitostí takového jednání.
Criminal Aspects of Tax Optimization of Legal Entities
Keywords: Daňová optimalizace; Trestní odpovědnost právnických osob; Zákon o daních z příjmů; Tax optimization; Criminal law; Income tax; Criminal liability