Montessori pedagogika v dnešním pojetí v ČR - Janovská, Martina (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na alternativní systémy dostupné v České republice s bližším zaměřením na Montessori pedagogiku v českých školách, od mateřské školy až po druhý stupeň základní školy. Dále se zabývá rozdíly mezi různými alternativními směry a také mezi Montessori školou a tradiční školou. Tato bakalářská práce se ve své praktické části zaměří na využití literárních ukázek ve výuce dějepisu za pomoci otázek a úkolů k těmto. Vznikne tím soubor literárních ukázek a ke každé z nich soubor otázek, které mohou dohromady tvořit pracovní listy, které budou propojovat literaturu a výuku dějepisu. Tvorba pracovních listů bude zaměřena na propojení historického kontextu s literárním textem.
Montessori pedagogy in present concept in Czech Republic
Keywords: alternativní školy; Montessori pedagogika; dějepis; český jazyk a literatura; Montessori školy v ČR; alternativní výuka; příprava alternativní výuky; vývoj alternativní výuky v ČR; Alternative schools; Montessori pedagogy; History; Czech language and literature; Montessori schools in the Czech Republic; alternative teaching; preparation of alternative teaching; development of alternative teaching in the Czech Republic