Zvířecí motivy ve výtvarné kultuře konfesních polemik 16. století - Janálová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce s názvem Zvířecí motivy ve výtvarné kultuře konfesních polemik 16. století se bude zabývat rozborem zvířecích motivů použitých ve výtvarné tvorbě české provenience, vzniklých v kontextu náboženské reformace v 16. století. Stěžejní část textu se zaměří na folia Jenského kodexu a pamflety jejichž autorem je Václav Brodius. Vybraná je tvorba, která obsahuje zvířecí motivy ve spojení s konfesní polemikou. Zpodobněné zvířecí motivy budou podrobeny analýze v rámci identifikace původu a použitých předloh pro přejatou symboliku námětů. S tím souvisí i vymezení účelu jednotlivých listů v okruhu jejich ikonologického významu. V rámci rozboru se práce dále zaměří na zobrazování monster v polemických grafických listech zahraničních autorů, od historického kontextu k využívání motivů v době náboženského konfliktu probíhajícího na evropském území.
Animal motifs in the visual culture of 16 -century confessional polemics
Keywords: reformace; konfesní polemika; zvířecí symbolika; Jenský kodex; Václav Brosius; reformation; confessional polemics; animal symbolism; Jenský codex; Václav Brosius