Bezodpadová budoucnost? - Novotná, Věra (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou bezodpadové budoucnosti. Pojednává o možnostech udržitelného rozvoje, cirkulární ekonomiky a životního stylu Zero Waste (dále jen ZW). Práce je strukturována do dvou částí - teoretické, která se zabývá vývojem a popisem výše zmíněných problematik a praktické, která zjišťuje, jaké jsou překážky k rozšíření životního stylu ZW. Výzkum se opírá o otázky finanční a časové náročnosti ZW, dostupnosti informací a subjektů zabývajících se ZW činnostmi. Bylo zjištěno, že ačkoli je současná veřejnost stále ovlivněna konzumním způsobem života, uchyluje se její část k praktikování vybraných pravidel směru Zero Waste. Nejvíce lidí se zabývá tříděním odpadu (Recycle), zbylé oblasti R's poskytují příležitost pro rozvoj. Hlavními překážkami v rozšíření životního stylu Zero Waste je především nedostupnost informací o ZW, nedostupnost ZW obchodů a dalších iniciativ a také jeho časová náročnost. Doporučení krozšíření ZW se zakládají především na zvýšení propagace udržitelného způsobu života, potažmo jednotlivých pravidel ZW, a to pomocí internetu, médií, činností měst a obcí a v neposlední řadě také pomocí vzdělávacích činností na všech úrovních vzdělávání. Dále je vhodné zmínit podporu vzniku nových ZW iniciativ či podporu změny spotřebitelského smýšlení.
Zero-waste future?
Keywords: udržitelný rozvoj; cirkulární ekonomika; Zero Waste; odpady; 5R; sustainable development; circular economy; Zero Waste; waste; 5R's