Význam řízených pohybových aktivit ve výchově ke zdraví u dětí v předškolním věku - Ulbrichová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná práce monitoruje řízené pohybové aktivity u dětí předškolního věku jak z hlediska předškolních zařízení, tak z hlediska rodinného prostředí. Cílem práce je zmapovat současnou úroveň pohybových aktivit a poukázat na základní vztahy výchovy ke zdraví a zdravého vývoje předškolního dítěte. Celkový počet účastníků byl 72 dětí předškolního věku. Z důvodu zpětné vazby jsem též oslovila 172 účastníků (učitelky mateřských škol, rodiče). Na základě mých zjištění se prokázalo, že učitelky mateřských škol poskytují při práci s dětmi dostatek kvalitních pohybových aktivit. Z hlediska rodinného prostředí je třeba věnovat pohybovým aktivitám zvýšenou pozornost a nadále poukazovat na problematiku v této oblasti.
Importance of coordinated P.E. activities during teaching nursery school children to be healthy.
Keywords: zdravý životní styl; motorický vývoj; motivace; relaxace; pohybová koordinace; pohybový stereotyp; kreativita; řízené pohybové aktivity; přirozený pohyb; pohybová zdravotní kultura; zdravé životní návyky a postoje; healthy lifestyles; motor development; motivation; relaxation; movement coordination; movement patterns; creativity; controlled exercise; natural movement; physical health culture; healthy lifestyle habits and attitude