Regenerace sil jako součást tréninku basketbalistek - Lukešová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce je zpracovat ucelený přehled všech metod a prostředků regenerace. Dále práce zkoumá pomocí dotazníkového šetření, jak a do jaké míry je regenerace využívána v nejvyšších basketbalových ženských ligách. Regenerace je důležitým faktorem kvalitního výkonu a je definována jako znovunastolení rovnováhy. Díky velkým nárokům na basketbalistky a tím nezastavitelné zvyšování výkonů, zaujímá regenerace sil stále významnější místo a vymýšlí stále složitější a promyšlenější postupy. Pochopitelně, že stejně jako kvalitní trénink, musí být i efektivní regenerace, dobře naplánována a zahrnuta do tréninkového plánu. Z dotazníkového šetření vyplývá, že hráčky nejvyšší basketbalové soutěže využívají více aktivních i pasivních regeneračních prostředků než hráčky nižší soutěže, u kterých je regenerace opomíjena i z hlediska finančních nákladů.
The Regeneration as a part of sports training in basketball
Keywords: basketbal; dotazník; aktivní regenerace; pasivní regenerace; tréninková jednotka; Excelsior ŽBL; 1. liga žen; basketball; questionnaire; active regeneration; passive regeneration; training; Excelsior women´s basketball league; women's premier league