Příběh Křemže ve 20. století - Vačkář, Matěj (Jihočeská univerzita, 2022)
Předkládaná diplomová práce se zabývá historií městysu Křemže ve 20. století. V úvodu práce jsou věnované dvě kapitoly metodám, se kterými se pracuje po celou dobu práce, mikrohistorii a orální historii. Poté jsou v práci představeny i dějiny předcházející 20. století, ale stěžejní část práce se věnuje obdobím 1. světové války, první republiky, 2. světové války, rokům 1945-48, každodennosti do roku 1989 a následným devadesátým rokům 20. století. Velké dějiny 20. století, jako 1. i 2. světová válka, jsou v práci zachyceny, ale pro celé 20. století je klíčová každodennost. Pro Křemži tyto dějiny nejsou nikterak výjimečné, vlastně pouze opisovala celorepublikové dějiny, ovšem i to je jeden z důvodů výběru práce. V první republice jsou zachyceny jak radostné momenty jako výstavby nových budov, tak i velké strádání a chudoba. Za 2. světové války je zachycen běžný život obyvatelstva, kteří se snažili žít dále svoje životy. Stejně tak je v práci ale zachycená odbojová činnost některých obyvatel, a i následné represe. V další části se práce věnuje každodennosti za éry komunistického Československa a v závěru předkládá největší změny, se kterými přišla devadesátá léta ve Křemži.
The Story of Křemže in the 20th century
Keywords: Křemže; každodennost; Orální historie; Mikrohistorie; 20. století.; Křemže; Oral history; Microhistory; Everyday life; the 20th century.