Projev romské sounáležitosti v péči o staré a nemocné členy rodiny - Bísková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá projevem romské sounáležitosti v péči o staré a nemocné členy rodiny. Teoretická část popisuje základní momenty romské historie, etnické charakteristiky Romů, jejich základní hodnoty a tradiční způsob života, především v rodině. Zaměřuje se na sounáležitost mezi Romy a popisuje příspěvek na péči, na kterém se tato sounáležitost ve velké míře projevuje. Praktická část popisuje romskou sounáležitost v projevu péče o staré a nemocné členy rodiny a tuto skutečnost dokladuje na poskytování péče v rámci příspěvku na péči. Zaměřuje se na občany romského etnika z Prachaticka, kteří pobírají příspěvek na péči. Tito lidé kvůli svému nepříznivému zdravotnímu stavu vyžadují pomoc jiné osoby nebo sociální služby nabízené různými organizacemi. V případě uvedeného výzkumného vzorku je pomoc zajišťována tradičně rodinou.
Speech by the Roma of Belonging in the Care of the Old and Sick Family Members
Keywords: Rom; etnikum; soudržnost; sounáležitost; solidarita; romská rodina; romské tradice; příspěvek na péči.; Roma; ethnicity; cohesion; solidarity; solidarity; the Roma family; the Roma tradition; a contribution to care.