Kvalita života vozíčkářů - Růžičková, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce se zaměřuje na zjišťování a hodnocení kvality života vozíčkářů, které probíhalo od května 2005 do března 2007. Cílovou skupinu tvoří vozíčkáři- paraplegici a tetraplegici, lidé kteří se na vozíček dostali již v útlém věku vlivem vrozené vady, nebo později v důsledku nemoci či úrazu. Nejčastější příčinou ocitnutí se na vozíku jsou úrazy, jichž následkem přibývá ročně v České republice dvě stě lidí ochrnutých po poranění míchy. Je to velmi závažný fakt, a proto je úrazům nejen v této práci věnována zvláštní pozornost. Práce má dvě základní části, teoretickou a výzkumnou. V teoretické části je čerpáno z odborné literatury, právních předpisů, internetu, ročenek zdravotnických či neziskových organizací. Druhou samostatnou část práce představuje ''výzkumná studie'' zpracovaná na základě obsahové analýzy dat a údajů získaných prostřednictvím dotazníků a rozhovorů. Celkem byly získány a analyzovány údaje u šedesáti devíti vozíčkářů žijících v České republice. Byla zmapována struktura respondentů dle pohlaví a aktuálního věku, věku při ocitnutí se na vozíku, důvodů ocitnutí se na vozíku, vzdělání, rodinného stavu, víry v Boha, zaměstnanosti, zájmů, spokojenosti či nespokojenosti s kvalitou života atd. Byla realizována strategie kvantitativního a kvalitativního výzkumu.
Quality of life of wheelchairs
Keywords: Vozíčkáři Kvalita života Životní hodnoty Ucelená rehabilitace Bariéry Mobilita; wheelchair disabled persons quality of life life values mobility barriers