Fyzioterapie u pacientů po osteosyntéze zlomeniny v talokrurálním kloubu - Polívková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Zlomeniny v oblasti talokrurálního kloubu patří mezi nejčastější zlomeniny na dolní končetině. Většinou se jedná o otevřené zlomeniny z důvodu chudého krytu měkkých tkání v okolí kloubu. Vysoká úrazovost je dána především tím, že se jedná o vysoce zatěžovanou část nohy. Tyto úrazy často vznikají podvrtnutím (supinace, pronace, rotace) hlezenního kloubu se současným poškozením vazů v tomto místě. Následkem toho může dojít k odlomení a dislokaci zevního kotníku, vnitřního kotníku, nebo obou kotníků, a to i s odlomením zadní hrany distální části holenní kosti. Současně se může vytvořit otok v místě zlomeniny a krevní výron. Léčba probíhá většinou operativně (pouze u dislokovaných typů zlomenin), a to fixací pomocí šroubů a dlah (osteosyntéza) a rekonstrukcí kolaterálních vazů. Pacienti těsně po těchto operačních výkonech mívají kotník znehybněný a nestabilní, nesmí nohu zatěžovat přílišným došlapováním na ní, apod. Pro znovunavrácení pacienta do běžného života je důležitá včasná fyzioterapie, která má formu léčebně-tělesné výchovy, stabilizačních a posilovacích cvičení. Díky včasnému zahájení fyzioterapie, je obnova správné funkce tohoto kloubu a přizpůsobení se běžné denní zátěži snadnější.
Physiotherapy of patients after osteosynthesis of the talocrural joint fracture
Keywords: dolní končetina; hlezenní kloub; noha; zlomenina; osteosyntéza; a leg; ankle joint; fracture; foot; osteosynthesis