Částečný úvazek jako forma zachování pozice na trhu práce - Kadlecová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2016)
Má bakalářská práce poukazuje na možnosti a formy částečných pracovních úvazků a reflektuje zájem pracujících žen o tyto úvazky v prostředí Jihočeského kraje. Cílem práce bylo zmapování situace ve zmíněném kraji a reflektovat zkušenosti s částečnými úvazky žen pečujících o děti do 15 let. Ve své práci se zabývám dvěma hypotézami. Hypotéza první říká, že se zvyšujícím se věkem dítěte se snižuje zájem o částečný úvazek. Druhá hypotéza uvádí, že se zvyšujícím se počtem dětí v rodině se zvyšuje zájem o částečný úvazek. Ověřování hypotéz proběhlo kvantitativním výzkumem pomocí polootevřeného dotazníku. Výzkumu se účastnilo celkem 377 žen v několika jihočeských městech a obcích. Obě prověřované hypotézy se podařilo potvrdit. Má práce může být využita jako studijní materiál studentům a studentkám ZSF JU, dále jako informace Úřadu práce, zaměstnavatelům, neziskovým organizacím, působících na poli poradenství a pomoci klientům při získávání zaměstnání.
Part-time job as a form of maintaining position in the labor market
Keywords: částečný pracovní úvazek; harmonizace profesního a rodinného života; pracující ženy; part-time job; harmonization of professional and family life; working women