Vliv druhové skladby na socialitu papoušků rodu ara ve smíšených voliérách. - Dušková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavní cílem této práce bylo zjistit a přehledně sepsat informace o papoušcích a sa-motném rodu ara. Následně pomocí zjištěných informací říci, které druhy by společně mohly dobře fungovat ve smíšené voliéře. V této práci se může čtenář dočíst nejen o biotopu arů, ale také o způsobu hnízdění, či nahlédnout do sociální struktury života těchto pestrobarevných ptáků. Práce se za-měřila speciálně na čtyři vybrané druhy. Jedná se o ary ararauna, arakanga, zeleno-křídlé a ary malé. Pro návštěvníky zoologických zahrad jsou smíšené voliéry velice atraktivní, jelikož se v nich stále něco děje. Jedna z kapitol je tedy věnována i vybraným smíšeným volié-rám v českých a světových zoo. Díky získaným informacím o arech jsem v této práci sepsala faktory ovlivňující sesta-vení smíšené voliéry arů, čemu se při spojování arů vyvarovat a v neposlední řadě i návrhy opatření směřujících k úspěšnému sestavování smíšených hejn arů.
Effect of species composition on the sociality of macaw species in mixed aviaries
Keywords: papoušci; arové; ara ararauna (Ara ararauna); ara arakanga (Ara ma-cao); ara zelenokřídlý (Ara chloropterus); ara malý (Ara severa); smíšená voliéra; spo-lečný chov; chybné spojení; přirozený biotop; parrots; macaws; Blue and Yellow macaws; Scarlet Macaws; Red and Green macaws; The Chestnut fronted macaws; mixed aviary; communal bre-eding; mismatch; natural habitat