Práva a povinnosti sester při výkonu zdravotnické profese - Šachová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývala právy a povinnostmi sester při výkonu zdravotnické profese. Teoretická část shrnuje základní pojmy vztahující se k dané problematice. Prvním cílem práce bylo zmapovat oblast práv a povinností sester při výkonu zdravotnické profese. Druhým cílem bylo vyhodnotit oblast dodržování práv a povinností sester při výkonu zdravotnické profese. Dalším krokem bylo stanovení pěti výzkumných otázek zpracovaných podrobně v praktické části práce. Po zodpovězení výzkumných otázek byly stanoveny čtyři hypotézy. Ty jsou zpracovány taktéž v praktické části práce. Výzkumné šetření bylo provedeno kvalitativně kvantitativní metodou. Výzkumné šetření pro kvalitativní část bylo provedeno za pomoci strukturovaného rozhovoru s otevřenými otázkami. Výzkumné šetření pro kvantitativní část bylo provedeno metodou dotazování za pomoci techniky anonymního dotazníku. Výzkumným souborem pro kvalitativní část byly vedoucí sestry zdravotnických zařízení Jihočeského a Západočeského kraje ČR. Výzkumným souborem pro kvantitativní část byly směnné a ambulantní sestry zdravotnických zařízení taktéž Jihočeského a Západočeského kraje ČR. Výsledky výzkumného šetření kvalitativní a kvantitativní části jsou podrobně zpracovány v praktické části práce. Provedené rozhovory s respondentkami v kvalitativní části byly přepsány a jednotlivé odpovědi byly následně zpracovány do schémat pro přehlednost. Výsledky kvantitativní části byly statisticky zpracovány pomocí programu SPSS do tabulek. Jednotlivé hypotézy byly statisticky ověřeny.Výsledky výzkumného šetření mohou pomoci odhalit mezery v oblasti práv a povinností sester při výkonu zdravotnické profese. Mohou být využity nejen vedoucím managementem zdravotnického zařízení k motivaci a podpoře sester nebo ve zkvalitnění oblasti práv a povinností sester a ostatních zdravotníků.
Rights and responsibilities of nurse in the performance of health professions
Keywords: Etický kodex; Ochrana pracovníků; Odpovědnost; Povinnosti sester; Práva sester; Code of Ethics; Protection of workers; Responsibility; Responsibilities of nurses; Rights of nurses