Zajišťování ošetřovatelského procesu u inkontinentních nemocných - Kukačková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářskou práci na téma Zajišťování ošetřovatelského procesu u inkontinentních nemocných jsem si vybrala proto, protože mě zajímá problematika močové inkontinence. S přibývajícím věkem se potřeba vyprazdňování moči stává stále aktuálnějším problémem. Mnozí si myslí, že inkontinence moči je přirozenou součástí stárnutí, a že s ní lze bojovat snížením příjmu tekutin. Tento názor by měla sestra inkontinentním nemocným vyvrátit a doporučit jim při inkontinenci omezit nápoje obsahující kofein. Většina inkontinentních nemocných se však stydí o svém problému mluvit. Proto pochopení chování nemocného může sestře pomoci řešit problém inkontinence. Sestra by měla inkontinentním nemocným dále podat informace o vhodných a nevhodných sportech, o technice přerušovaného močení, o kompenzačních pomůckách pro inkontinentní a o nutnosti omezit i příjem dráždivých jídel. Také sestra naučí nemocnou cvikům na posílení dna pánevního (Kegelovo cvičení). Močová inkontinence je definována jako nechtěný únik moči, který způsobuje hygienický nebo sociální problém a zároveň je i objektivně prokazatelný. Je příznakem, který může mít různé příčiny. Následky inkontinence se promítají do všech oblastí společenského života. V zájmu sjednocení diagnostiky a léčby inkontinence se v současné době doporučuje klasifikace ICS (International Continence Society), která rozlišuje čtyři typy inkontinence: urgentní, reflexní, stresovou a paradoxní. Nejčastějším podtypem inkontinence je stresová inkontinence, následována smíšenou a urgentní inkontinencí. Organizace péče o inkontinentní nemocné má tři úrovně: primární péče, sekundární péče a terciální péče. Současná situace v České republice je poznamenána splýváním sekundární a terciální úrovně péče, neboť většina specializovaných pracovišť je součástí lůžkových zařízení ve smyslu urogynekologických poraden. Péče o inkontinentní nemocné vyžaduje holistický přístup. Cílem ošetřovatelské péče o inkontinentní nemocné je minimalizovat únik moče, zachovat nebo obnovit normální vylučování moče a současně předcházet příslušným rizikům. Při výzkumu bych chtěla zjistit, jakým způsobem zajišťují sestry ošetřovatelský proces u inkontinentních nemocných, zde sestry informují inkontinentní nemocné cvičení svalů pánevního dna a o pitném režimu a zda jsou tito nemocní informováni o kompenzačních pomůckách pro inkontinentní. Hypotéza, že sestry se v rámci ošetřovatelského procesu nezaměřují na podporu pacientova sebehodnocení se nepotvrdila. Hypotéza, že sestry poučují nemocné o cvičení svalů pánevního dna se potvrdila. Hypotézy, že pacienti, kteří trpí inkontinencí jsou informováni o pomůckách, které kompenzují jejich inkontinenci, a že sestry poučují nemocné trpící inkontinencí o pitném režimu se potvrdily.
Arrangement of the nursing process for the sick of incontinency
Keywords: Inkontinence moči; Kegelovo cvičení; kompenzační pomůcky pro inkontinentní; nemocní s močovou inkontinencí; ošetřovatelský proces; podpora kontinence; sestra; Urinary incontinence; Kegel exrcise; compensatory aids for incontinent patients; urinary incontinent patients; the process of nursing; support continence; nurse