Využití překladu v hodinách cizího jazyka (se zaměřením na španělštinu). - Kováříková, Mirka (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zaměřuje na téma využití překladových cvičení v hodinách cizího jazyka (konkrétně španělštiny). První část práce pojednává o vývoji výuky cizích jazyků, o postavení mateřského jazyka (a potažmo překladu) ve výuce cizích jazyků, pozitivním mezijazykovém transferu a interferenci. Dále jsou rozebrány jednotlivé metody cizojazyčné výuky. U každé z nich je uvedeno, zda používá překladová cvičení, či nikoliv. Ve druhé části najdeme definici a kategorizaci překladu a návrhy překladových cvičení. Poslední část se zaměřuje na stylistiku (slohové postupy, slohové útvary a funkční styly). U každého funkčního stylu jsou uvedena specifika jeho překladu a navržena překladová cvičení.
The use of translation during foreign language lessons (with focus on Spanish)
Keywords: Klíčová slova: cizí jazyk; funkční styly; metody cizojazyčné výuky; překlad; překladová cvičení; Keywords: foreign language; functional styles; foreign language teaching methods; translation; translation exercises