Studium diverzity izolátů fytoplazmy proliferace jabloně v České republice. - Strejčková, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
Fytoplazmy jsou prokaryontní organismy třídy Mollicutes. Dosud byly popsány na více než 800 rostlinných druzích. Mezi hospodářsky nejvýznamnější patří fytoplazma proliferace jabloně, která je řazena do ribozomální podskupiny 16Sr X-A (Apple proliferation, AP,´Candidatus Phytoplasma mali´). AP je považována za karanténní organismus v Evropě a v Severní Americe. Typické symptomy AP jsou: - výrazně zvětšené palisty, které mají morfologii pravého listu -řapík a čepel, okraj palistů je nepravidelně zoubkovaná - malé plody s méně semeny a horší chuťovou kvalitou - předčasné červenání listů, metlovitost, abnormální růst výhonů na podzim, opakované kvetení V předložené práci byla testována DNA vyizolovaná ze stromů podezřelých na přítomnost AP. Stromy pocházely z genofondu, z produkčních výsadeb i výsadeb drobných pěstitelů. Pro detekci fytoplazem byla použita polymerázová řetězová reakce (polymerase chain reaction, PCR) s následnou analýzou délkového polymorfizmu restrikčních fragmentů (restriction fragment length polymorphism, RFLP). Pro detekci a rozlišení subtypů fytoplazem AP se jeví jako uživatelsky nejvhodnější direct PCR s primery rpAP15f/ rpAP15r amplifikující DNA ribozomálních proteinů rpS3 a rpl 22 s následným restrikčním štěpením enzymem AluI.
Stady of apple proliferation phytoplasma diversity in the Czech Republic.
Keywords: fytoplazma; proliferace jabloně; příznaky; PCR; RFLP; phytoplasma; apple proliferation; symptoms; PCR; RFLP