Péče o seniory v jejich domácím prostředí a vstup terénní sociální práce do rodinného systému - Šebestová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá tím, jakou úlohu hraje pomoc profesionální, tedy terénní sociální služby v domácím prostředí seniora. V úvodu mé bakalářské práce se věnuji zajištění potřeb seniorů a popisuji charakteristiku jejich potřeb. Přibližuji také správně fungující rodinu ve stáří. V další části charakterizuji rodinu, její významnou roli hrající pro seniora. Popisuji důležitost domácího prostředí pro seniora a charakterizuji soužití více generací. Teoretickou část uzavírám problematikou sociálních záležitostí. V praktické části vyhodnocuji výsledky odpovědí na kladené otázky metodou polostrukturovaného rozhovoru. Zjišťuji, jak může vstup sociální práce pomoci při péči o seniora v jeho domácím prostředí.
Care for the elderly in their home environment and entry of social field work into the client's family environment.
Keywords: senior; rodina; domácí péče; pečující; terénní sociální práce; senior; family; home care; caregiver; field social work