Informovanost matek o možnostech prevence rakoviny děložního čípku u svých dcer - Klímová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce na téma ''Informovanost matek o možnostech prevence rakoviny děložního čípku u svých dcer'' má výzkumný charakter. Práce je rozdělena do dvou částí, na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je rozčleněna do deseti hlavních kapitol. První kapitola je věnována anatomii rodidel, močového měchýře a konečníku. Druhá kapitola je věnována rizikovým faktorům karcinomu děložního čípku, ve třetí kapitole se zaměřuji na Human papilloma virus. Ve čtvrté kapitole popisuji karcinom děložního čípku, v páté kapitole diagnostiku onemocnění. V šesté kapitole je popsána léčba karcinomu děložního čípku, v sedmé kapitole je uvedena prognóza onemocnění. Osmá kapitola je věnována preventivnímu gynekologické prohlídce. Devátá kapitola je věnována možnostem prevence karcinomu děložního čípku. V poslední kapitole je uvedena úloha porodní asistentky v prevenci karcinomu děložního čípku. Praktická část je zaměřena na výzkum informovanosti matek o možnostech prevence. Cílem práce bylo zjistit informovanost matek o možnostech prevence rakoviny děložního čípku u svých dcer. V hypotéze jsem předpokládala, že matky jsou informovány o možnostech prevence rakoviny děložního čípku u svých dcer. Hypotéza byla potvrzena. Pro potvrzení či vyloučení hypotézy jsem použila metodu dotazníku, který měl 33 otázek. Celkem bylo rozdáno 150 dotazníků, ze kterých se vrátilo 129 dotazníků. Návratnost byla 86%. V závěru práce jsou poznatky z teoretické a praktické části. V poslední části jsou uvedeny přílohy, které se týkají tématu. S výsledky svého výzkumu bych ráda seznámila na odborných seminářích zdravotnické pracovníky, zejména porodní asistentky a gynekology v nemocničních a ambulantních zařízeních.
Mothers awareness of the possibilities their daughters have in field of portio vaginalis carcinoma prevention
Keywords: prevence; informovanost; karcinom; očkování; prevention; informedness; cancer; vaccinations