Antisemitismus a holokaust očima přeživších - Melicharová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zaměřuje na témata antisemitismus a holokaust, zejména na to, jakým způsobem vzpomínky těch. kdo holokaust přežili, formují naše dnešní povědomí o tomto zločinu. Úvod práce je věnován objasnění pojmů antisemitismus a holokaust. Následuje vysvětlení historického kontextu a vývoje antisemitismu od počátku až po vyústění v holokaust v průběhu nacistického Německa. Další část práce seznamuje s koncentračními a vyhlazovacími tábory a ghetty, ve kterých se pamětníci ocitli během druhé světové války. Poslední část práce je zaměřena na osudy několika přeživších, kteří byli ochotni poskytnout své vzpomínky na dobu před druhou světovou válkou a na pobyt v ghettech či koncentračních táborech během války. V práci jsou zaznamenány i vzpomínky na návrat domů a život těsně po válce.
Survivors' testimony of antisemitism and holocaust
Keywords: Antisemitismus; holokaust; koncentrační a vyhlazovací tábory; ghetta; antisemitism; holocaust; concentrational and extermination camps; ghetto