Pobyt v azylovém domě ve Strakonicích očima dětí - Frková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá popisem azylových domů, poskytováním služeb uživatelům, bezdomovectvím a jeho vlivem na život jedince i jeho rodinu s dětmi. Cílem práce je zjistit, jak děti vnímají pobyt v azylovém domě, zda se tímto pobytem cítí stigmatizované, zda toto zařízení vnímají jako svůj domov a jak pohlíží na sociální pracovnice v tomto zařízení. První část bakalářské práce popisuje azylové domy a poskytování sociálních služeb pro uživatele, stručně charakterizuje vývojová období jedince od předškolního věku do adolescence a na závěr se zabývá základní charakteristikou rodiny, její rolí ve společnosti, jejími funkcemi a problémy, možnými příčinami sociálního vyloučení a následným pobytem rodiny v azylovém domě. Druhá část bakalářské práce je založena na kvalitativním výzkumu realizovaným pomocí polostrukturovaných rozhovorů uskutečněných s dětmi žijícími v azylovém domě ve Strakonicích. Pomocí tohoto výzkumu jsou analyzovány a vyhodnoceny odpovědi těchto dětí. Závěrečná kapitola shrnuje zjištěné výsledky z rozhovorů a výsledek výzkumu ukazuje názory těchto dětí.
Stay at the Asylum House in Strakonice through the children´s eyes
Keywords: Klíčová slova: azylový dům; bezdomovectví; sociální služby; vývojové období; vývoj dítěte; rodina; význam rodiny; potřeby dětí; uspokojování potřeb dětí; rozhovor.; Key words: the shelter; homelessness; social services; the development period; the development of a child; the family; the importance of a family; children's needs; meeting the needs of children; interview.