Verifikace akreditované analytické metody pro stanovení glukosy a cholesterolu - Šťastná, Milena (Jihočeská univerzita, 2023)
V posledních letech je vývoj zdravotnické techniky ve zdravotnických laboratořích velmi aktuálním tématem. Metody stanovení analytů se více automatizovaly. Je kladen velký důraz na hodnocení kvality na jednotlivých zdravotnických pracovištích. Pomocí automatizace metod stanovení je vyšetření vzorků prováděno za kratší čas a vydávané výsledky jsou přesnější. Tato práce se věnuje tématu verifikace akreditovaných analytických metod pro stanovení glukózy a cholesterolu, která je podstatnou složkou systému kontroly kvality v procesu akreditace zdravotnických laboratoří. Analyt glukóza je stanovován pomocí enzymatické referenční metody s hexokinázou a analyt cholesterol je analyzován metodou enzymatického kolorimetrického testu pomocí účinků cholesterol esterázy a cholesterol oxidázy. Měření jsou prováděna na analyzátoru Alinity c od firmy Abbott Laboratories, s.r.o. diagnostics division. Pro účel procesu verifikace jsou realizována opakovaná měření kontrolních vzorků v čase a v sérii. K tomu využíváme kontrolní materiály pro interní kontrolu kvality (měření v čase) a externí kontrolu kvality (pro měření v sérii). Z těchto naměřených hodnot a následného statistického vyhodnocení vyplývá, že obě analytické metody jsou vhodné ke klinickému využití ve zdravotnické laboratoři Synlab v Českých Budějovicích a proces verifikace byl úspěšný.
Verification of an accredited analytical method for the determination of glucose and cholesterol
Keywords: Akreditace; verifikace; glukóza; cholesterol.; Accreditation; verification; glucose; cholesterol