Vertikální gradient výskytu spór Hymenoscyphus fraxineus na infikované lokalitě v Boršově nad Vltavou - Štoidl, Petr (Jihočeská univerzita, 2021)
Hymenoscyphus fraxineus je vřeckovýtrusná patogenní houba způsobující nekrózu jasanů po celé Evropě, šířící se převážně vzduchem za pomoci askospor. Cílem práce bylo kvantifikovat výskyt spor H. fraxineus v různých výškách nad zdrojem infekce. Z těchto výsledků následně zvážit potenciál inokula této patogenní houby v šíření na větší vzdálenosti pomocí vzdušných proudů. K detekci a kvantifikaci koncentrace DNA spor byla použita metoda qPCR. Na základě statistické analýzy získaných molekulárních dat byla prokázána závislost výskytu rozdílného množství spor H. fraxineus na výšce. Hlavním přínosem této práce je zmapování dosahu šíření patogenu H. fraxineus ve vzduchovém sloupci, což přímo souvisí i s doletem spor do větších vzdáleností.
Vertical gradient of Hymenoscyphus fraxineus spore dispersal at infected locality in Boršov nad Vltavou
Keywords: Nekróza jasanů; Jasan ztepilý; Fraxinus excelsior; qPCR; lapač spór; ash dieback; European ash; Fraxinus excelsior; qPCR; spore trap