Výsledky periodického gynekologického vyšetření krav ve vybraném chovu - Vyhnal, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je zaměřena na periodické sonografické vyšetření krav. Se zvyšující se užitkovostí dojnic dochází u plemenic ke stále zvyšujícímu se výskytu acyklií, ovariálních cyst a poporodních komplikací. Důležité je tyto problémy včas odhalit a zahájit účinnou léčbu. Cílem práce byla celoroční průběžná kontrola reprodukčních funkcí ve vybraném chovu zaměřena zejména na sonografické vyšetření gravidity, poporodního období, funkce vaječníku ve 40 dnech. Výsledky byly hodnoceny podle pořadí laktace, plemenné příslušnosti, ročního období, úrovně užitkovosti. U telat plemene aberdeen angus a belgický modrobílý bylo zaznamenáno nejvíce komplikací v průběhu puerperia. Servis periodu nejvíce ovlivnila úroveň užitkovosti, roční období otelení a plemenná příslušnost. Inseminační interval byl ovlivněn pouze plemennou příslušností. Na výskyt acyklie má největší vliv plemenná příslušnost, období otelení a úroveň laktace. Na výskyt cyst působilo nejvíce období otelení, plemenná příslušnost a pořadí laktace. Inseminační index je nejvíce ovlivněn pořadím a úrovní laktace a také obdobím otelení. Úspěšnost sexovaných inseminačních dávek je nižší než dávek konvenčních.
Results of periodic gynecological examination of cows in selected breeding
Keywords: skot; reprodukce; puerperium; sonografické vyšetření; bovine cattle; reproduction; puerperium; ultrasonographic examination