Zdravotní a sociální aspekty nadužívání psychoaktivních látek těhotných žen a matek s dětmi v TK Karlov - Váchová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá specifickou skupinou těhotných žen a matek, užívajících návykové látky. Podrobněji se věnuje vlivu drog v těhotenství na matku a její plod. Svůj prostor zde dostávají i sociální aspekty uvedené problematiky. Další oblastí mého zájmu jsou především specifika léčby žen, která jsou spolu se základními termíny a aspekty problematiky drogových závislostí popsány v teoretické části práce. Praktická část je zaměřena na kvalitativní výzkum, jehož cílem je zmapovat zdravotní a sociální aspekty nadužívání psychoaktivních látek u specifické skupiny těhotných žen a matek s dětmi v TK Karlov. Ke sběru dat byla použita kvalitativní metoda, technika semistrukturovaných rozhovorů, jež byly zaznamenávány na zvukové medium a poté dále zpracovány. Očekávám, že má práce bude přínosem, jelikož konkrétních studií na toto specifické téma je zatím velmi málo. Předpokládám, že by mohla být východiskem například pro další vzdělávání profesionálů v oblasti protidrogových služeb, pracovníků kontaktních center, sociálních pracovníků, terapeutů atp.
Health and Social Aspects of the Abuse of Psychoactive Substances by Pregnant Women and Mothers with Children in Therapeutic Community Karlov
Keywords: psychoaktivní látky; závislá žena - matka; terapeutická komunita; addictive substances; drug-addicted woman; therapeutic community