Vyhodnocení ukazatelů výkrmnosti krůt ve vybraném chovu - Ondřejková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2021)
Za celé sledované období byl u krůt zjištěn věk při porážce 109,3 dní, průměrná živá hmotnost 10,09 kg a průměrný denní přírůstek 89,5 g. Korelační koeficient mezi věkem při porážce a živou hmotností u krůt r = 0,72 byl vysoký, statisticky vysoce významný. Krůty hybrida Converter dosáhly při delším výkrmu o 1,5 dne o 0,27 kg vyšší živou hmotnost a o 0,5 g vyšší průměrný denní přírůstek ve srovnání s krůtami hybrida BIG. Krocani byli za celé sledované období poraženi v průměrném věku 141,6 dní při průměrné živé hmotnosti 20,46 kg. Průměrný denní přírůstek byl 142,1 g. Korelační koeficient mezi věkem při porážce a živou hmotností u krocanů r = 0,29 byl nízký, statisticky pravděpodobně významný. U krocanů hybrida BIG byla při delším výkrmu o 4 dny (p < 0,05) o 0,5 kg (p < 0,05) vyšší živá hmotnost ve srovnání s krocany hybrida Converter. Průměrný denní přírůstek se u obou hybridů lišil jen nepatrně (142,0 g u hybrida BIG, resp. 142,1 g u hybrida Converter). U hybridů BIG i Converter byla spotřeba KKS/1 kg přírůstku téměř shodná. U hybrida BIG (8,43 %) byl zaznamenán téměř o 2 % nižší úhyn než u hybrida Converter (10,38 %).
Fattening parameters in turkeys and their evaluation at a particular farm
Keywords: krůty; BIG; Converter; ukazatele výkrmnosti; turkey; BIG; Converter; fattening parameters