Kultura hygieny rukou - Pavlíčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Základní teoretická východiska:Ošetřovatelský personál tvoří nejpočetnější profesní skupinu ve zdravotnictví. Tráví s pacienty 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. V případě nedostatečného hygienického zabezpečení jejich rukou, při poskytování ošetřovatelské péče může pacientům jejich dotyk způsobit nemocniční nákazu se všemi negativními důsledky. Znalosti a praxe správného hygienického zabezpečení rukou, stejně tak i dodržování aseptických postupů, hrají klíčovou úlohu v prevenci nemocničních nákaz. Teoretická část práce byla rozdělena na dvě části. V první části jsme blíže specifikovali pojem nemocniční nákazy, jejich dělení, vznik a prevenci. V druhé části jsme se podrobněji věnovali hygieně rukou, včetně jejího vývoje od roku 1847. Zaměřili jsme se na doporučovaný koncept WHO "Mých pět základních momentů pro hygienu rukou", techniky, bariéry a strategice zlepšení. Cíle práce, výzkumné otázky a hypotézy:Hlavním cílem výzkumného šetření bylo zjistit praktické dodržování doporučeného přístupu "Mých pět základních momentů pro hygienu rukou" ve vybraných nemocnicích v České republice. Pro naplnění hlavního cíle práce byly stanoveny tři cíle. Cíl 1: Zjistit, pomocí techniky přímého pozorování, dodržení správného přístupu při hygieně rukou. Cíl 2: Zmapovat, pomocí zjevného pozorování, dodržování hygieny rukou v jednotlivých situacích/momentech. Cíl 3: Prověřit, pomocí fluorescenční testovací emulze a UV lampy, validitu dezinfekce rukou. K dosažení cílů bylo stanoveno pět hypotéz. Hypotéza 1: Doporučovaný postup v hygieně rukou je ve všech sledovaných nemocnicích dodržovaný na stejné úrovni. Hypotéza 2: Doporučovaný přístup, k hygieně rukou, je ve všech pěti situacích, dodržován na stejné úrovni. Hypotéza 3: Na správné dodržování přístupu k hygieně rukou má vliv zřizovatel nemocnice. Hypotéza 4: Na správném dodržování přístupu k hygieně rukou má vliv vzdělání. Hypotéza 5: Na správné dodržování přístupu k hygieně rukou má vliv délka praxe.Metodika: Praktická část předkládané práce obsahuje výsledky kvantitativního šetření, které byly získány na podkladě přímého terénního pozorování ve vybraných nemocnicích hlavního města Prahy a Středočeského kraje. Součástí přímého pozorování bylo i ověření praktického dodržování hygieny rukou pomocí fluorescenční testovací emulze za použití UV lampy. Výsledky přímého pozorování byly zaznamenané do pozorovacího archu a následně vyhodnoceny pomocí programu Excel ze softwarového balíku Microsoft Office. Testování stanovených hypotéz bylo pomocí metody Anova. K interpretaci výsledků přímého pozorování posloužilo grafické znázornění. Výzkumný soubor: Výzkumný soubor tvořilo 104 nelékařských pracovníků pracující v 7 nemocnicích, s 3 typy zřizovatelů a 3 typy oddělení, na území hlavního města Prahy a Středočeského kraje. Výsledky: Na podkladě výsledků byly hypotézy vyhodnoceny následovně: Hypotéza 1: Doporučovaný postup v hygieně rukou je ve všech sledovaných nemocnicích dodržovaný na stejné úrovni nebyla potvrzena. Hypotéza 2: Doporučovaný přístup, k hygieně rukou, je ve všech pěti situacích/momentech, dodržován na stejné úrovni nebyla potvrzena. Hypotéza 3: Na správné dodržování přístupu k hygieně rukou má vliv zřizovatel nemocnice byla potvrzena. Hypotéza 4: Na správném dodržování přístupu k hygieně rukou má vliv vzdělání nebyla potvrzena. Hypotéza 5: Na správné dodržování přístupu k hygieně rukou má vliv délka praxe nebyla potvrzena.Závěr: Předkládaná práce nabízí pohled na problematiku hygienického zabezpečení rukou u nelékařských pracovníků, při poskytování ošetřovatelské péče.
The Culture of Hand Hygiene
Keywords: nozokomiální nákazy; základní momenty pro hygienu rukou; compliance hygieny rukou; ruce nelékařského pracovníka; ošetřovatelská péče; nozokomiální nákazy; základní momenty pro hygienu rukou; compliance hygieny rukou; ruce nelékařského pracovníka; ošetřovatelská péče