Mikrostruktura tribosfénického moláru - srovnávací analýza - Špoutil, František (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná doktorandská disertační práce se zabývá studiem tribosfénického moláru, klíčové to apomorfie savců, a to hlavně ze strukturního a vývojového hlediska jeho sklovinového pláště. Jako hlavní modelový druh nám sloužil netopýr velký (Myotis myotis). Cíle této práce jsou: (1) popsat detailně strukturu a mikrostrukturu skloviny tribosfénického moláru; (2) porovnat ji s jednohrbolkovými zuby téže dentice; (3) popsat proces mineralizace a maturace skloviny u insektivorní dentice; (4) popsat pozdní odontogenesi molárů tribosfénické dentice, její provázanost s maturací skloviny a způsob, jakým je dosaženo okluze.
Microstructure of a tribosphenic molar - comparative analysis
Keywords: amelogeneze; hmyzožravost; Chiroptera; mineralizace; Myotis myotis; netopýr velký; odontogeneze; sklovina; stoličky; tribosfénický molár; vývin; zub; amelogenesis; back teeth; development; enamel; Chiroptera; insectivory; mineralization; Mouse-eared bat; Myotis myotis; odontogenesis; tribosphenic molar; tooth