Efektivní komunikace při porodu - Trnková, Růžena (Jihočeská univerzita, 2012)
Komunikace při porodu hraje důležitou roli jak v životě porodní asistentky, tak rodící ženy. Navázaní prvního kontaktu a sblížení se porodní asistentky s klientkou není vůbec snadné. Tím spíše je obtížné umět dobře a správně komunikovat v hektickém prostředí, kdy na porodním sále je více rodiček a málo zdravotnického personálu.Teoretická část této bakalářské práce je zaměřena na jednotlivé druhy komunikace, na efektivní komunikaci, bolest při porodu, která ovlivňuje komunikaci s klientkou, empatie na porodním sále a psychické změny klientky v jednotlivých dobách porodních. Praktická část je zaměřena na spokojenost žen s úrovní komunikace při porodu a zda efektivní komunikace ze strany porodní asistentky vedla k jeho lepšímu zvládnutí porodu. Ke zpracování této problematiky bylo zvoleno kvantitativní výzkumné šetření pomocí anonymních dotazníků. Výzkumný soubor tvořily ženy po porodu, hospitalizované na oddělení šestinedělí v Nemocnici České Budějovice, a.s. Celkem bylo rozdáno 110 dotazníků, z toho se vrátilo 104 (95 %) dotazníků a 5 jich bylo vyřazeno pro neúplné vyplnění. Celkový vzorek tedy činil 99 (100 %) dotazníků. Stanoveny byly dva cíle a s tím související hypotézy. 1. Zjistit spokojenost žen s úrovní komunikace při porodu, 2. Zjistit, zda efektivní komunikace ze strany porodní asistentky vedla k lepšímu zvládnutí porodu u rodiček. Oba cíle byly splněny. Dále byly stanoveny dvě hypotézy. 1. Rodičky jsou spokojené s úrovní komunikace při porodu, 2. Efektivní komunikace ze strany porodní asistentky vede k lepšímu zvládnutí porodu. Tyto hypotézy byly potvrzeny. Z výsledků vyplynulo, že klientky jsou spokojené s úrovní komunikace při porodu, a že pomocí efektivní komunikace ze strany porodní asistentky došlo k lepšímu zvládnutí porodu. Tato bakalářská práce může sloužit jako studijní materiál nejefektivnějších metod a forem komunikace při porodu pro porodní asistentky, studentky v oboru porodní asistence, mediky a lékaře. Výsledkem výzkumného šetření je informační leták k provedení komunikačních kurzů pro porodní asistentky.
Effective communication at childbirth
Efektivní komunikace při porodu
Keywords: Porodní asistentka; porod; komunikace; efektivní komunikace; bolest při porodu; Midwife; deliveri; communication; effektive communication; pain during childbirth