Zoohygienické aspekty chovu skotu v podhorských oblastech - Zevlová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem této práce je zhodnocení vybraných zoohygienických aspektů v chovech skotu v podhorských oblastech z hlediska jejich welfare. Studie byla prováděna na dvou soukromých zemědělských usedlostech. Samotné welfare je obtížné průkazně změřit, celkovou spokojenost zvířete je však možné posoudit a vyjádřit pomocí několika hledisek. Mezi ty lze počítat celkový zdravotní stav, kondici zvířete, reprodukční ukazatele či užitkovost. Všechny tyto ukazatele jsou ovlivněny nespočtem aspektů. Za nejpodstatnější z nich můžeme označit krmení, výživu, technologii chovu a systém ustájení. Na srovnání, jakou měrou skotu vyhovují podmínky, které jim jejich chovatelé připravují a zda je vyrovnanost zvířete přímo úměrná z něj plynoucího ekonomickému užitku, je zaměřena tato práce.
Animal hygine aspects in foothills area
Keywords: Welfare; ustájení; užitkovost; Welfare; stabling; production efficiency