JE MOŽNÉ ŽÍT IDEÁL NAZARETSKÉ RODINY? - Holkup, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce ze zabývá filosoficko-teologickou úvahou nad manželstvím, jako přirozené instituce. Vychází z předpokládané hypotézy vrozených ideálů lásky, věrnosti a nerozlučitelnosti, jejichž naplnění hledá člověk často v manželství. Teoretická část popisuje manželství a rodinu z pohledu křesťanské etiky. Charakterizuje svátostná a nesvátostná manželství, hledá společné ideje a poukazuje na jejich rozdílnost. Dotýká se také problémů dnešních rodin jako je problematika umélého přerušení těhotenství, plodnoti a rozvodovosti. Praktická část zahrnuje výsledky dotazníkového šetření zaměřené na zjištění postojů k ideálům křesťanského manželství současné mládeže. Dále analyzuje matriční zápisy za období let 1993-1998 v Pelhřimově a jeho okolí a porovnává církevní a občanské sňatky vzhledem k jejich rozvodovosti a počtu narozených dětí z těchto manželství. Závěr práce vyhodnocuje výsledky praktické části, srovnává je s celostátními průzkumy a odpovídá na úvodní otázku této práce, zda je možné žít ideál Nazaretské rodiny.
IS IT POSSIBLE TO LIVE THE IDEAL OF NASARETH FAMILY?
Keywords: manželství; křesťanská etika; láska; věrnost; nerozlučitelnost; otevřenost pro život; interrupce; rozvody; svátostná manželství; nesvátostná manželství; porovnání církevních a občanských sňatků; marriage; Christian ethics; love; fidelity; indissolubleness; openess for life; abortion; divorces; sacramental marriages; non-sacramental marriages; the comparison of church marriages and civil marriages