Edukace v problematice pojistných podvodů při dopravních nehodách - Vičar, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Na základě zkušeností jsou pojišťovny nuceny intenzivně se zabývat odhalováním a prevencí pojistných podvodů. Protože osvěta je jedním z účinných opatření, jak provádět prevenci v oblasti snižování počtu pojistných podvodů, hlavním cílem práce je poskytnout nejen příslušníkům Policie ČR, ale také široké veřejnosti vzdělávací materiál z oblasti pojistných podvodů se zaměřením na páchání pojistných podvodů při dopravních nehodách. Zároveň je práce varováním před pácháním trestného činu pojistného podvodu neboť ukazuje závažnost a možné následky trestného činu. A také dokazuje, že pojišťovny i Policie ČR věnují odhalování a prevenci nemalé úsilí s využitím moderních metod, které jsou v práci také představeny. Do praktické části práce jsou zařazeny poznatky i zkušenosti likvidátora komerční pojišťovny a kriminalistky Policie ČR, které byly získány řízeným rozhovorem. Právě postřehy z praxe jsou tím nejcennějším informačním zdrojem.
Education regarding issues related to traffic accident insurance fraud