Možnosti implementace canisterapie do systému sociálních služeb - Bursová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
V současné době je značná setrvačnost postupů realizovaných v oblasti sociálních služeb věnována ''službám s ustálenou tradicí'' a méně pozornosti je věnováno moderním metodám podporujících sociální inkluzi. Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb. je prvním zákonem, jehož koncepce je založena na svobodné volbě formy pomoci (tzv. lidsko-právní přístup) a typu služby, jenž vycházejí ze specifických potřeb uživatele. Dokument deklaruje, že sociální služba je předurčena individualitou každého člověka, jeho potřebami nebo společností a ve větší míře přispívá k dosažení samostatnosti, soběstačnosti, integrace nebo aktivizace jedinců. Canisterapii považujeme za jednu z metod sloužící k podpoře zdraví lidí všech cílových skupin klientů, při níž se klade důraz na interakci mezi člověkem a psem. Právě v tomto momentu vniká prostor pro efektivní využití zooterapie. Tato metoda totiž dokáže významnou měrou přispět k výše zmíněným potřebám člověka.
Eventualities of Implementation of Canistherapy into the Social Services System
Keywords: potřeby; sociální služby; canisterapie; zákon o sociálních službách; implementace; sociální programy; Needs; Social Services System; Canistherapy; Welfare Services Act; Implementation; Socials programs