Posouzení vlivu nepravidelného pracovního režimu u zdravotnických pracovníků v Nemocnici České Budějovice a.s. na hladinu cholesterolu a hmotnost - Pavlová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Povolání sestry je profese velmi náročná a vyžadující nejen odbornou erudici, ale také dobrou psychickou a fyzickou kondici. Sestra však není pouze profesionál ses svými právy a povinnostmi, ale také člověk se svými potřebami(6). Zdravotníci musejí umět komunikovat nejen mezi sebou, ale hlavně s klienty, s rodinnými příslušníky, s lékařským a sesterským vedením oddělení, s vedením kliniky. Po určitých letech odpracovaných ve zdravotnictví se vlivem stresu objevuje profesní únava až syndrom vyhoření(24). Cílem této práce bylo zjistit hladiny celkového cholesterolu a hodnoty BMI u personálu pracujícího ve směnném provozu na odděleních a personálu v jednosměnném provozu na ambulancích Nemocnice České Budějovice a.s. Dále porovnat tyto hodnoty ve vztahu k režimu pracovníků, jejich stravování a biorytmům. K tomu jsem zvolila kvantitativní výzkum, který jsem provedla formou dotazníků. Dále jsem provedla kvalitativní výzkum a to formou měření hladiny celkového cholesterolu v krvi, měřením výšky a vážením personálu, který vyplňoval dotazníky a výpočtem jejich BMI. Výzkumem jsem došla k závěru, že hypotéza 1: Nepravidelný pracovní režim má vliv na hladinu cholesterolu a hmotnost, se nepotvrdila. Hypotéza 2: Nepravidelné stravování má vliv na hladinu cholesterolu a hmotnost se potvrdila a hypotéza 3: Biorytmus jednotlivce, narušený nepravidelným pracovním režimem má vliv na hladinu cholesterolu a BMI se nepodařilo ani vyvrátit ni potvrdit. S výsledky svého výzkumu bych ráda seznámila vedení Nemocnice České Budějovice a.s., vedoucí pracovníky jednotlivých oddělení a ambulancí i samotné zaměstnance.
Assessment of the Impact of Irregular Work Regime in Healthcare Workers in České Budějovice Hospital, Inc., on Cholesterol Level and Weight
Keywords: cholesterol; směnová a noční práce; hmotnost; stres; Cholesterol; Shift and night work; Weight; Stress