Kapesní česko-francouzské slovníky: výběr hesel vs. frekvence lemmat v korpusu - Antošová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce si klade za cíl zhodnotit vybrané překladové slovníky, a sice současné česko-francouzské kapesní slovníky. Hodnocena bude celková výstavba slovníku, ale především výběr hesel, a to jednak z hlediska frekvence na základě zvoleného korpusu, jednak bude brán ohled i na potenciální uživatele. Účelem je tedy zhodnotit, do jaké míry tyto slovníky odpovídají potřebám předpokládaných adresátů. Kromě studie je zařazena i teoretická část, která se zabývá typologií slovníků, jsou zde vysvětleny základní pojmy z lexikografie, řeší se zde otázky související s výstavbou slovníků. Součástí jsou i kapitoly pojednávající o korpusech a frekvenčních slovnících. Teoretické poznatky z první části jsou potom zužitkovány při analýze slovníků v empirické části a zohledněny při celkovém hodnocení slovníků.
Pocket Czech-French dictionaries: choice of entries vs.lemma frequency in corpus
Keywords: slovník; korpus; frekvence; heslo; lexikografie; dictionary; corpus; frequency; entry; lexicography