Delikvence z hlediska psychopatologie - Špirhanzlová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá nejčastějšími psychopatologickými poruchami, které nacházíme v souvislosti s delikvencí. Vysvětluje pojmy jako je psychopatologie, delikvence, delikventní jednání, osobnost, temperament, charakter, prevence. Podrobněji rozpracovává příčiny a vlivy, které působí na vznik a rozvoj psychopatologických poruch a zároveň uvádí to, jak se projevují, zejména s ohledem na spojitost s delikvencí. Dále následují jednotlivé psychopatologické poruchy a nemoci, mezi nimiž své specifické místo zaujímají poruchy osobnosti. Preventivní opatření nastiňují možnosti, jakých lze využít v oblasti předcházení směřování k delikvenci, a práci uzavírají některé výsledky výzkumů doplňující již uvedené poznatky.
Delinquency in terms of psychopathology
Keywords: Klíčová slova: psychopatologie; osobnost; vliv prostředí; vliv dědičných dispozic; delikvence; psychopatologické poruchy; poruchy osobnosti; deprivace; prevence; výchova; volný čas; Keywords: psychopathology; personality; influence of the environment; the impact of hereditary dispositions; delinquency; psychopathological disorders; personality disorders; deprivation; prevention; education; leisure