Návrhy řešení krizových situací při hromadných chemických otravách - Benešová, Silvie (Jihočeská univerzita, 2007)
Výroba a zpracování nejrůznějších chemických látek i surovin na celém světě v současné době přesahuje stamiliony tun ročně a neustále se zvyšuje. Roste také spektrum vyráběných látek a vyskytují se mezi nimi i relativně toxické sloučeniny. Samozřejmě je jasné, že takový objem výroby s sebou nese nebezpečí havárií s únikem chemických škodlivin a podle jedovatosti příslušných látek pak tyto havárie představují závažné ohrožení zdraví lidí, zvířat a v návaznosti na další přírodu i ekologická rizika. Již ve 20. století byly závažné chemické havárie od počátku předmětem zájmu a zkoumání, jak by se dala zajistit bezpečnost výroby, skladování i dopravy nebezpečných materiálů. To je také základním předpokladem pro vznik havárie provázené únikem chemických škodlivin - existence jedovaté látky při výrobě či zpracování, skladování nebo transportu. Za válečného i mírového stavu dochází k situacím, kdy mnoho osob může být vystaveno účinkům širokého spektra nebezpečných chemických látek (NCHL). Těmito situacemi mohou být bojové operace armády, akce složek integrovaného záchranného systému (IZS), průmyslové havárie nebo teroristické útoky. Na území vyspělých průmyslových států se v současné době nacházejí značné objemy výroby, skladování, zpracování a transportu NCHL lokalizované většinou do městských průmyslových zón. Vysoká koncentrace nebezpečných chemických látek v těchto zónách představuje potenciální zdravotní riziko pro osoby nalézající se v jejich blízkosti. Chemická bezpečnost je výzvou i nezbytností. Tato problematika mě velmi zaujala, proto jsem se rozhodla ve své diplomové práci analyzovat příčiny vzniku hromadných chemických otrav a jejich důsledky pro postižené skupiny obyvatel. Cílem diplomové práce je porovnat způsoby řešení ochrany a likvidace následků při jejich vzniku a pokusit se nalézt, sestavit a sjednotit doporučení pro krizový postup při řešení krizových situací při hromadných chemických otravách. Dalším cílem je i ověřit hypotézu, že předpisy a stávající postupy při řešení krizových situací při hromadných chemických otravách nedostačují dnešním standardům a neustálému vývoji chemických nox.
The solution proposals for crisis situations caused by mass chemical intoxication
Keywords: Chemická havárie; Válečný konflikt; Nebezpečná chemická látka; Modelování havarijních následků; Chemical accidents; Military conflict; Toxicity of chemical substance; Modelling of accidental consequences